Shihan Camilla Bolin 5:e Dan

”Jag började träna karate som 13-åring efter att ha dansat balett i 3 år, detta efter påtryckningar från en envis mor som tyckte att jag behövde lära mig självförsvar. Klubben jag började i var Huskvarna Kyokushin Karate.

Min första tävling åkte jag på som 14-åring. Det var Budocupen och jag kommer ihåg den som om det vore igår. Jag vann min första match med 3 ippon (hela poäng) efter 3 jodan mawashi geri (rundspark mot huvudet). Matchen efter åkte jag ut men för mig kändes det som om jag vunnit hela tävlingen! Tävlingskarriären fortsatte och 1992 blev jag uttagen i SKKs landslag i ’klickers’.

Den tävlingen slutade med att laget tog silver och jag delade 3:e platsen med Sanna Annesdotter i individuella klassen (öppna). Efter 10 år har jag insett att man inte blir yngre och lagt tävlingskarriären på hyllan. Det blev EM-guld (ind. – 94), silver och brons enligt ovan, samt ett guld i British Open (ind. -92) jag började även tävla i Kata – 93. Där blev det ett EM-brons – 93, sen har jag landat som 4:a, 5:a och 6:a innan karriären var över.

Sammanlagt har jag 18 medaljer från RM, varav 12 är guld, 1 silver och 7 brons. Det finns även ett SM-guld och lite valörer i blandade färger från andra tävlingar. Efter att ha tränat extra hårt och fokuserat under ett års tid, tog jag mitt Shodan -91 (svart bälte 1:a dan), en gradering som jag också kommer ihåg som om den vore igår. 1993 tog jag Nidan (2:a dan) och -97 tog jag Sandan (3:e dan), en fantastisk känsla. Vid graderingen som hölls i samband med EM i Bulgarien 2003 lyckades jag gradera till Yondan (4:e dan) och blev därmed den högst graderade kvinnan inom Kyokushin.

1991 påbörjade jag mina studier till naprapat och blev medlem i Stockholms Kyokushin. Efter hand som jag har flyttat runt har jag tränat med Oyama KK och IF Skövde KK men är sedan år 2000 tillbaka hos Stockholms Kyokushin och Shihan Fitkin. Shihan Fitkin har för övrigt en stor del i min karate karriär då han instruerat och inspirerat mig ända från början. Han var ofta i Huskvarna och höll läger och jag kan inte komma ihåg att jag missade ett enda”.

Osu
Shihan Camilla