Klubbens historia

Klubben har funnits till i olika former sedan 1970. På den tiden kallades den Svenska Karate Sällskapet men när klubben gick över till Kyokushin-stilen ändrades namnet till Stockholms Karate Kai. Namnet ändrades igen 1989 till dess nuvarande namn Stockholms Kyokushin Karate Klubb

Klubben grundades av Johnny Grimståhl, som nu bor i Spanien, och den första dojon låg i en gammal balletskola. När en Kung-fu våg svepte över Europa i början av 1970-talet blev karate väldigt populärt och för klubben blev det uppenbart att man behövde större lokaler. Man hittade dessa på Åsögatan på Södermalm i Stockholm och snart var klubben etablerad som en av de största i Sverige.

1973 blev Brian Fitkin erbjuden posten som chefsinstruktör. Vid den tiden betraktades Brian Fitkin som en av världens bästa fighters och det dröjde inte länge innan klubben fått fram några av Sveriges mest framgångsrika fighters med namn som Håkan Nygren, Ronald Bengtsson och Dolph Lundgren, för att bara nämna några. Klubben fortsatte att utvecklas till en av de största och mest framgångsrika i Europa.

I början av 1980-talet var karate-boomen över. Aerobics och styrketräning blev populärt samtidigt som flera olika budoklubbar etablerade sig i Stockholm. För de flesta karate klubbar gällde det att överleva och som en följd av detta flyttade Stockholms Kyokushin Karate 1992 till mindre lokaler på Götgatan på Södermalm. I de nya lokalerna fortsatte verksamheten och började gradvis att växa igen trots den ekonomiska lågkonjunkturen som rådde i Sverige i började av 1990-talet.

1999 flyttade klubben till större lokaler på Södermannagatan på Södermalm och har, med hjälp av eleverna, på nytt blivit en av Sveriges framgångsrikaste klubbar. Om inget annat så har klubben visat att den kan överleva och ett stort tack går till alla elever som gett av sin tid för att se till att klubben kunnat fortsätta sin verksamhet.

Många människor har passerat genom klubben under de årens lopp. Några kommer fortfarande förbi och hälsar på sina gamla tränare och vänner, andra kommer in med sina barn till barnträningen. De flesta har bara gott att säga om klubben och för många har den varit en hjälp i livets olika skeden. På Stockholms Kyokushin Karate är vi glada att vi har kunnat bidra till det.